Situationer du säger ja när du vill säga nej

Vad innebär det att du säger nej? 

Att du sätter en gräns och uttrycker ett behov som du kommunicerar till en mottagare (eller dig själv).

Det är samtidigt något som kan kännas obehagligt eftersom motparten kan ifrågasätta din gräns och ditt behov. Därför är det lättare att säga ja för då försvinner det obehaget vilket är skönt, i stunden.

För egen del får jag ofta en obehagskänsla i form av ånger efteråt istället. En besvikelse kring att jag svek mina egna behov istället för att våga stå upp för dem.

Nedan är exempel på där jag vet att jag riskerar att säga ja fast jag inte vill. 

Kan du känna igen dig i något exempel? Hur bra är du på att säga nej?

Jag säger inte att du alltid ska säga nej oavsett situation, eller att alltid sätta din vilja före andras behov.

Du kan ha haft en riktig skitdag och det enda du vill är att vara hemma ensam resten av kvällen. Plötsligt ringer telefonen och det är din bästa vän som precis fått höra att sin pappa gått bort. Han frågar om ni kan ses ute på stan.

Här kan du absolut säga att ”jag har inte kapacitet att vara ett stöd just nu” för det är så du känner. Du kan samtidigt välja att ändå ställa upp och träffa vännen fast det inte är det du vill.

Upplever du däremot att du ofta, eller alltid, kompromissar och säger ja när du vill säga nej kan det vara värt att fundera på om inte en förändring är på sin plats.

Innehållsförteckning

Accepterar mer arbete än du egentligen orkar.

Din chef eller kollega kommer till dig och frågar om du kan hjälpa till med en uppgift.

Du har redan fullt upp och osäker på om du kommer hinna med det du redan har sagt ja till. Samtidigt vill du vara en lagspelare och ställa upp där det behövs.

Du brukar inte säga nej heller så du är lite obekväm med att göra det. Det är lättare att bara säga ja så blir det inga följdfrågor eller ifrågasättande.

Så du säger ja, fast du hade velat säga nej.

Jag har ju redan sagt ja sen tidigare.

Du och dina vänner planerade för 3 månader sedan att ni skulle åka iväg på en långhelg till Stockholm.

Tiden går och nu är det bara 1.5 månad kvar tills resan ska gå av stapeln. Samtidigt känner du hur en klump i magen börjar växa i takt med att avfärden närmar sig.

Du känner inte längre att du har den energin och det har dykt upp andra saker som du inte visste om när du sa ja. Det du egentligen vill är att ha den helgen hemma själv för att landa inför det som kommer därefter.

Problemet är att du har ju redan sagt ja och du är ingen svikare så du trycker undan klumpen i magen och kör vidare.

Så du säger ja, fast du hade velat säga nej.

Jag vill inte missa det som händer.

Ett riktigt exempel från 2022.

Jag skulle åka på en konferens som jag verkligen ville delta på. Dessutom var jag utvald att ställa en publikfråga så kände krav att jag måste vara där.

Dagen innan känner jag att jag är sjuk och att det bästa borde vara att stanna hemma. Jag hade då redan åkt upp till Stockholm och kände att jag inte kunde vara så nära för att falla på målsnöret.

Så jag tog en Ipren varje morgon och eftermiddag, sprang upp på mitt hotellrum i varje paus för att mikrovila och gick så tidigt jag kunde från varje kvällsaktivitet.

Kommer tillbaka till Malmö söndagskväll, öppnar dörren, sambon säger hej och jag börjar storgråta av utmattning och sjukdom.

Jag sa ja för jag hade känslan av ”måste delta och kan inte missa”, när jag hade behövt säga nej.

Jag vet inte hur mottagaren kommer reagera på ett nej.

Din chef kommer till dig och frågar om du har tid över. Du säger ja och ni går iväg och har ett samtal.

Där presenterar chefen ett projekt som hen tycker att du borde ta dig an då hen anser det passar dig.

Du inser snabbt att det här vill du inte alls göra. Det knyter sig i magen när du ställs inför en inre konflikt.

Ska jag säga nej? Jag har aldrig sagt nej innan till chefen. Hur kommer hen att reagera?

Kommer hen säga ”okay, ingen fara”, skrika på mig, ifrågasätta mig, pusha på mig, kalla mig otacksam?

Rent intellektuellt vet du att chefen högst troligen kommer agera rationellt samtidigt som känslan av osäkerhet och rädsla är överväldigande. Du vill bli av med känslan genast på det säkraste sättet.

Så med ett leende tackar du och säger ja, fast du hade velat säga nej.

Jag vill inte vara den tråkiga…

Du ska ut på en AW med kollegor (eller vänner) efter jobbet. Du brukar dricka ett par öl när ni går ut men just idag känner du inte alls för det.

Ni kommer fram till puben och går fram till baren. I vanliga ordning så beställer alla andra var sin öl och du känner en obekväm känsla i magen. 

”Åh vad händer om jag inte tar en öl som de andra? Kommer de tycka att jag är tråkig? Kommer jag dra ner stämningen? Kommer de sluta bjuda med mig nästa gång? Kommer de pusha mig att åtminstone nästa dryck måste vara alkoholhaltig?”

Tankarna och känslorna skapar ett obehag i kroppen som du vill bli av med. Vad är det lättaste sättet att bli av med dem?

Du säger ”en stor stark tack”, fast du hade velat säga en coca cola.