Nyhetsbrev: Sluta förminska dig själv

                 Sluta förminska dig själv

Det är viktigt att skilja på att vara ödmjuk och att trycka ner, eller förminska, sig själv.

Att gå runt och tänka tankar som: ”Äsch, det jag gjorde var ingen speciellt. Det hade vem som helst kunnat göra”  är inte att vara ödmjuk. Det är förminskade av dig själv och dina prestationer.

Det är inte heller ödmjukhet att aldrig kunna ta emot en komplimang utan att alltid vifta bort den.

Vad är då ödmjukhet? Ödmjukhet är att kunna vara stolt över dina prestationer och prata om dem, samtidigt som du är medveten om att du har begränsningar. Ödmjukhet är också att du kan lyfta dig själv utan att trycka ner någon annan.

Jag tycker att jag är bra på att skriva texter och är stolt över det. Jag har heller inga problem att uttrycka detta. Däremot vet jag att jag har mycket jag skulle kunna lära mig för att bli bättre. Jag vet också att det finns många andra där ute som skriver texter bättre än vad jag gör och som jag kan lära mig av.

Det är för mig exempel på ödmjukhet. Att du kan vara stolt över något och dela med dig av det, samtidigt som du inser att du inte kan allt och att det finns andra där ute som är bättre. 

Att du säger att du är bra på något innebär inte du sätter dig över någon annan eller trycker ner dem. Det handlar om att du är stolt över den du är och dina egenskaper.

Vi måste våga lyfta oss själva och se vårt eget värde om vi ska kunna må och bli bättre.

Veckans utmaning handlar om att känna stolthet och en metod för att påminna dig om allt du åstadkommer på daglig basis.

När vi springer från aktivitetet till aktivitetet är det lätt att glömma bort att känna oss stolta över allt vi faktiskt får gjort. Vi fokuserar hellre på allt det vi inte fick gjort eller det vi misslyckades med att utföra.  

Kommande vecka uppmuntrar jag dig som läser detta att göra följande övning varje kväll i 5-10 minuter:

  • Ta och sätt dig avskilt där du kan ha lugn och ro.
  • Fokusera på din andning när du andas in, och sedan andas ut under 3 andetag för att landa här och nu.
  • Tänk sedan tillbaka på dagen som varit och allt som du gjort.
  • När du tänker tillbaka så notera för dig själv, antingen tyst i ditt huvud eller genom att säga det högt, allt som du är stolt över med dagen.
    • Jag är stolt över att jag fick gjort rapporten jag skulle skriva på halva tiden mot vad jag trodde!
    • Jag är stolt över att jag var mer mentalt närvarande under familjemiddagen än jag brukar vara!
    • Jag är stolt över att jag tar mig tid att göra den här övning för att öka mitt välmående!

Målet här är inte nödvändigtvis att göra övningen varje dag, utan att få in en vana om att klappa dig själv på axeln. Att du ska komma ihåg att känna dig stolt över allt du faktiskt får gjort. Prova gärna att dela med dig av vad du är stolt över andra för att inspirera de att våga visa sig stolta också!

Bonus-tips: Om du i samband med denna övningen skriver ner allt du är stolt över, i mobilen eller en anteckningsbok, blir detta en källa till energi. När du har en dålig dag kan du läsa allt du varit stolt över tidigare för att påminna dig om hur grym du är även när du kanske inte känner dig helt på topp.

Som alltid, kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir utförd, så anpassa gärna övningen så den bli så bra som möjligt för dig. Du kanske vill göra den i sängen precis innan du somnar, eller dagen efter under ditt morgonkaffe. 

Det viktigaste med alla övningar du får är att du gör det till din grej. Att du hittar det sättet som fungerar för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *