Nyhetsbrev: Våga investera i dig själv och din egna utveckling

Våga investera i dig själv och din egna utveckling

Vad är det som får oss att byta våra papperslappar vi kallar pengar mot någon produkt eller tjänst? Det är vetskapen, eller känslan, av att bytet kommer ge oss något vi hellre vill ha.

Det kan vara att vi söker värme under vintern så vi bokar en solresa. Det kan vara att vi är trötta på att åka kollektivt så vi köper en bil. Det kan också vara att vi är sötsugna som aldrig förr och köper en påse Gott & Blandat.

Har du funderat över varför det kan kännas ”lätt” att lägga 150 kronor på en lunch men att lägga 150 kronor på en biljett till en inspirationsföreläsning känns svårare?

Det finns många anledningar, men en anledning är att vi inte är säkra på resultatet av vår investering. Vi vill bara byta våra pengar mot något om vi känner att det var värt det, och hur kan vi på förhand veta om det var värt att gå på föreläsningen? Jämför detta med lunchen som vi ändå kan vara relativt säkra på att vi vet vad vi får, speciellt om det är ett matställe vi brukar gå till.

Vi är alltså rädda att vi ska lägga pengar på något som inte var värdefullt, även känt som att kasta pengarna i sjön. Den rädslan hindrar oss alltså från att investera pengar i t.ex. en personlig tränare, föreläsningar, kurser och coacher – för även om vi intellektuellt hört att det är värdefulla aktiviteter så känns det osäkert vad vi kommer få ut av det.

”Problemet” är att vi ser först det otroliga resultat vi kan uppnå i vår egna personliga utveckling efter att vi investerat pengarna i oss själva. Vi måste alltså börja med att ta en chansning, att tro på vår investering först – vi behöver så innan vi kan skörda våra vinster.

Det du lägger pengar på kommer att öka och ta större plats i ditt liv. För att inse hur mycket du kan växa i välmående, prestation och engagemang måste du börja med att utmana din rädsla för att våga investera i dig själv.

Veckans utmaning handlar om att se över vad det är du lägger pengar på idag, och vad du skulle vilja lägga pengar på istället.

Lite olika sätt att utforska detta är att ställa dig några frågor:

 • Vet jag vad jag lägger pengar på just nu?
  • Det behöver inte vara exakt hur många kronor, mer i stil med ”jag lägger en hel del på lunch, köper gärna nya växter och går på bio ofta”.
 • Finns det något jag vill köpa/göra där jag känner ett motstånd?
  • Vad kommer det motståndet ifrån? Är det att någon annan kommer ogilla det? Är det osäkerheten att du inte vet vad exakt resultatet kommer bli av det du vill köpa?
 • Om jag vann 1 miljard kronor – vad är de första 3 sakerna jag köpt?
  • Detta ger dig en fingervisning av vad du skulle vilja lägga pengar på, om pengar inte var ett problem.

Ett sätt att hjälpa dig med osäkerheten är att se över hur du kan investera minsta möjliga summa för att testa, för att få en känsla av investeringen.

 • Kan du gå en kurs för 2000 kr innan du skriver upp dig för ett träningsprogram för 30’000 kr?
 • Kan du hyra en sommarstuga under 2 månader innan du lägger 2 miljoner på att köpa en själv?
 • Kan du ta ett kostnadsfritt uppstartsmöte med en coach för att känna hur det känns innan du säger ja till något (svaret är ja – det erbjuder vi här)?

”Fokusera på möjligheterna till framgång, inte potentialen för misslyckande” – Napoleon Hill

Ibland måste vi våga ta ett steg ut i det okända för att kunna växa på ett sätt vi idag inte ens kan föreställa oss – låt denna kommande veckan vara när du gör det!

Som alltid, kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir utförd så anpassa gärna utmaningen så den blir så bra som möjligt för dig ifall ovan förslag inte alls passar.

Det viktigaste med alla utmaningar du får är att du gör det till din grej. Att du hittar det sättet som fungerar för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *