Nyhetsbrev: Byta från Från till Till

Byta från Från till Till

Vi behöver lära oss att skifta vårt tankesätt från Från till Till för att uppnå långvarig förändring.

Jag förstår att ni kanske inte hängde med exakt på vad jag menade, men låt mig förklara. Det vi vill göra är att sluta jobba med ”Från-motivation” och istället fokusera på ”Till-motivation”.

Från-motivation är när vi uttrycker oss som att vi vill bort från något

  • Jag vill sluta titta så mycket på TV
  • Jag vill sluta äta så mycket skräpmat
  • Jag vill sluta jobba över så mycket

När vi använder Till-motivation så kan ovan formuleras på följande sätt.

  • Jag vill skapa mer tid att utöva hobbies
  • Jag vill äta mer hemlagad mat och sallad
  • Jag vill stänga datorn senast 17.00 varje dag och inget helgarbete

Se framför dig att du befinner dig under vattenyta. Att använd Från-motivation är som att försöka ta dig upp till ytan med vikter bundna runt dina fötter. Det tar extra mycket energi att simma och så fort du inte har energi dras du direkt ner igen. 

Att använda Till-motivation kan istället liknas vid att du har armpuffar på armarna. Du måste fortfarande anstränga dig men du får draghjälp och när du inte har energi dras du inte automatiskt nedåt igen.

När vi vill göra något som går emot vårt naturliga beteende (t.ex. titta på Netflix 3 timmar varje kväll) krävs det energi att motstå, vilket vi brukar kalla disciplin. Om vi bara vill bort från något måste vi kontinuerligt använda massa disciplin (och därmed energi) för att konstant tvinga bort oss. Det tar mycket energi och risken är att den dagen vi saknar energi efter t.ex. stort bråk med vår partner eller tuff dag på jobbet så orkar vi inte applicera disciplin och faller tillbaka i vårt gamla mönster.

Skillnaden när vi vill Till något är att det skapas en dragningskraft. Istället för att försöka springa ifrån något och kasta blickar bakåt hela tiden så dras vi framåt med blicken mot vad som kan bli. Det krävs absolut disciplin här också när du börjar din resa, men det kommer bli lättare med tiden. Det är också så att den dagen du saknar energi är risken mindre att du faller tillbaka i ditt gamla beteende.

Veckans utmaning handlar om att träna dig i att observera ditt tankesätt.

Observera hur du uttrycker dig i din vardag. Uttrycker du dig oftast i termer av att du vill ”bort från något” eller att du vill ”till något”?

När du börjat observera ditt egna beteende så börja lyssna på andra människor. Hur uttrycker de sig? Vi blir påverkade av vår omgivning så om de flesta du umgås med uttrycker sig på ett eller annat sätt är du mer trolig att göra likadant.

Gå igenom dina mål, drömmar och längtan. Hur är de formulerade? Drömmer du t.ex. om att slippa oroa dig för pengar (Från-motivation) eller att du ska kunna göra din drömresa, köpa ditt sommarhus och unna dig vardagslyx (Till-motivation).

Att bli duktig på att kunna observera oss själva och våra beteenden är värdefullt och du kan bli bra på det om du är villig att göra jobbet som krävs och låter det ta tid.

Som alltid, kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir utförd så anpassa gärna utmaningen så den blir så bra som möjligt för dig ifall ovan förslag inte alls passar.

Det viktigaste med alla utmaningar du får är att du gör det till din grej. Att du hittar det sättet som fungerar för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *