Nyhetsbrev: Om jag bara håller ut…

Det här tankesättet – att om jag bara håller ut så kommer jag få en belöning i slutet är farlig. Den är farlig för att du riskerar att vänta hela ditt liv eller förstöra dig själv på vägen mot målet.

Jag är en stark förespråkare av att ha mål, visioner och drömmer i livet som du strävar efter att uppnå. Det ger en riktning av vilken väg du vill ditt liv ska ta just nu. Det är dock avgörande att även tänka på resan till målet.

Ett mål som många kan känna igen sig i är tanken på pension. ”Åh när jag går i pension då ska jag njuta av all tid och uppleva så mycket”.

Det här är en tanke jag inte kan förstå. Varför ska du jobba 20-40 år med en känsla av att längta efter friheten att slippa? Varför skulle du någonsin vilja känna att du pausar ditt liv i 20-40 år för att sen njuta?

Varför inte göra det till ditt mål att du redan idag börjar sträva efter att uppleva det du längtar efter i och med pensionen – frihet, resor, sköta om trädgården, köpa sommarhuset eller vad det än är. Börja med ett litet steg och ta det därifrån.

Det är lätt att fastna i fällan att ”när jag uppnått det där målet, då kommer allt kännas bra, då kommer jag njuta. Om jag bara håller ut kommer allt bli bra”

Jag kan inte tala för dig, men för mig handlar inte livet om att ”hålla ut”. Det handlar om att skapa så mycket glädje och välmående jag kan, både för mig själv och andra, i nutid – samtidigt som jag arbetar mot mina mål.

Veckans utmaning handlar om att ställa sig frågan:

Vad kan jag börja göra redan idag för att uppleva/känna något jag längtar efter i framtiden?

Identifiera något du längtar efter idag eller ett mål du har. Fundera sedan på hur du kan försöka göra saker redan idag som är i linje med det, oavsett hur smått. Ett par exempel nedan följer nedan:

  1. Du längtar efter att hitta en partner i ditt liv för att känna närheten och gemenskapen
  2. Du längtar efter att få köpt ditt sommarhus för att få ta hand om trädgården

Hur skulle aktiviteter kunna se ut för att känna måluppfyllnaden redan idag?

Hitta en partner

  1. Träffa dina vänner oftare för att få känsla av samhörighet.
  2. Sov över hos dina vänner för att få känslan av att vakna upp med någon att dela morgonen med.
  3. Ha mer fysisk kontakt t.ex. längre kramar, sitta nära i soffan, hålla handen eller annat som ni båda är bekväma med för att skapa känslan av närhet.

Ta hand om trädgården

  1. Känner du någon som har en trädgård så erbjud dig att hjälpa till.
  2. Börja/utöka ditt växtliv hemma. Plantera grönsaker, växter etc i den mån det går där du bor idag.
  3. Sök upp intresseföreningar där du kan få bidra och hjälpa till samt träffa likasinnade att diskutera din passion med.

Jag förstår att det inte blir exakt samma sak och syftet är inte att det ska ersätta ditt mål eller längtan. Det jag säger är att det gör resan roligare, och därmed även troligare att du lyckas, om du hittar sätt att njuta på vägen dit.

Som alltid, kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir utförd så anpassa gärna övningen så den bli så bra som möjligt för dig ifall ovan förslag inte alls passar.

Det viktigaste med alla övningar du får är att du gör det till din grej. Att du hittar det sättet som fungerar för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *