Nyhetsbrev: Din viljestyrka dränerar dig

Din viljestyrka dränerar dig

Precis som Luke Skywalker ovanför omger vi oss ibland av frestelser. Det är väl ingen fara att vi har godis liggande hemma som vi går och tänker på, för vi håller oss borta från det och äter inget.

Problemet är just det, att det faktiskt kan vara ett problem.

I boken ”The Molecule of More” som handlar om Dopamin nämner de en studie där man testat viljestyrka. Studien gick ut på följande sätt:

Deltagarna fick komma in en och en i ett rum med två tallrikar, antingen med nybakade kakor eller med rädisor. De hade blivit tillsagda att komma hungriga för att skapa frestelse till kakorna. Hälften av deltagarna blev tillsagda att äta kakorna och hälften rädisorna. Precis efter de fått reda på vilken tallrik de skulle äta från gick studieledaren ut och lämnade deltagarna själva i rummet för att äta i fem minuter.

Forskarna observerade deltagarna under de fem minuterna och ingen bröt mot reglerna, men de som åt rädisor kastade märkbart sugna blickar på kakorna. Vissa tog till och med upp en kaka för att lukta på innan de la tillbaka den. Det tog alltså viljestyrka att stå emot.

Därefter fick alla deltagare ett problem de skulle lösa. Vad deltagarna inte visste var att problemet var olösligt. Det man var intresserad av var att se om de som behövt utöva viljestyrka påverkats av detta.

Resultatet blev att de som fick äta kakorna försökte lösa problemet i snitt 19 minuter. Resultatet för gruppen med rädisorna? I snitt försökte de bara 8(!) minuter, det vill säga inte ens hälften så länge!

Slutsatsen blev att motstå frestelse verkar komma med en mental kostnad och att viljestyrka är en begränsad energiresurs.

Varför vill jag dela med mig av detta till er? Jo för att varje sak, oavsett hur liten, där du använder viljestyrka för att stå emot (e.g. godsaker i köket, undvika ta ett jobbigt samtal, trycka undan frustration etc) tar energi. Det är energi som gör att du är sämre rustad att ta dig an problem och därmed sämre förutsättningar att lyckas med det som är viktigt för dig.

Tänk vad du skulle kunna åstadkomma om du frigjorde den energin!

Veckans utmaning handlar om att inventera din interna resurs: viljestyrka.

Du kan utforska det med följande frågor:

  • Vad är något jag vill göra som jag aktivt behöver motstå?
  • Vad är något jag inte vill göra som jag aktivt måste pusha mig att göra?

Några exempel för att komma igång:

  • Jag vill äta chipsen i skafferiet men vet att det inte är bra för mig så motstår aktivt det.
  • Jag vill verkligen inte gå till jobbet, men jag måste göra det så jag använder min viljestyrka för att komma iväg.
  • Jag vill inte visa min kompis att jag är irriterad på honom/henne så därför ser jag till att bita ihop och låtsas att allt är bra.
  • Jag vill titta på mobilen som ligger bredvid mig på arbetsplatsen, men vet att det tar fokus så ser till att använda min disciplin för att avstå.

När du väl identifierat områden och situationer där du regelbundet behöver använda viljestyrka så vill du hitta sätt att eliminera behovet av viljestyrka.

  • Köp inte hem snacks och ha i lägenheten så behöver du inte stå emot suget.
  • Prata med din chef om varför du inte trivs. Kanske kan dina arbetsuppgifter bytas? Som sista utväg kan byta jobb vara en lösning.
  • Ta samtalet med kompisen så behöver du inte lägga energi på att låtsas att allt är bra.
  • Lägg mobilen, med ljudlös utan vibration, på en plats där du inte kan nå den medan du jobbar fokuserat.

Det är inte fel att använda viljestyrka, men det är viktigt att använda viljestyrka till rätt saker. Det är framförallt viktigt att veta att det är en begränsad resurs.

Som alltid, kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir utförd så anpassa gärna utmaningen så den blir så bra som möjligt för dig ifall ovan förslag inte passar.

Det viktigaste med alla utmaningar du får är att du gör det till din grej. Att du hittar det sättet som fungerar för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *