Vill du lyckas skapa nya vanor, på riktigt?

Vill du lyckas med att skapa nya vanor?

Lyssnade på ett intressant avsnitt av Dr Andrew Huberman där han pratade om vanor. Det var mycket insiktsfulla och vetenskapligt grundade fakta han lyfte fram, och det jag vill dela med mig i detta inlägget är våra 3 faser.

Han berättade att vi genomgår 3 faser under vår vakna tid:

Fas 1: 0-8 timmar efter uppvaknande

Fas 2: 9-14/15 timmar efter uppvaknande

Fas 3: 15-24 timmar efter uppvaknande

Fas 1 har vi högre doser av kortisol, noradrenalin och dopamin. Detta leder till att vi har högre energinivå och lättare kan skapa nya vanor som kräver mer disciplin, fokus och energi från oss för att genomföra.

Fas 2 så minskar ovan substanser i kroppen och vi får en högre nivå av seratonin. Här rekommenderar han att vi tar oss an vanor som redan fått lite fäste och inte tar lika mycket mental energi att utföra.

Fas 3 är vilande och återhämtandet. Det är här vanorna faktiskt skapas när nya kopplingar görs baserat på vad vi gjort tidigare under dagen. Det är i vilandet, framförallt djupsömnen, som vanor byggs upp och därför är sömn en sådan otroligt viktig faktor.

Vad tänker du när du läser detta?

Ser du hur du skulle kunna använda det för att hjälpa dig med dina vanor du försöker skapa?

Kan du också se hur vanor du försökt skapa innan kanske inte fått bästa förutsättningar för du försökt göra det sist på dagen när du är som tröttast?

Vad skulle hända om du provade att lägga samma vana tidigare på dagen? Det kan vara det som får dig att lyckas denna gången!

För dig som vill ta del av hela avsnittet kan du hitta det här:

https://hubermanlab.com/the-science-of-making-and-breaking-habits/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *