Förändring sker genom många små steg

Visst hade det varit skönt om vi en dag vaknade upp och så var alla förändringar vi drömmer om genomförda? Till min vetskap så händer det dock aldrig, tyvärr.

På samma sätt är det sällan en stor händelse som är det som för förändringen i land. Att du gör en sak, en gång och sedan faller alla bitarna på plats och stannar där.

Det bästa (och kanske enda) sättet vi kan uppnå förändring är att göra många små saker, kontinuerligt, och över lång tid.

  • Vi kommer inte i form för att vi gör ett 3 h högintensivt träningspass en gång
    • Vi kommer i form genom att träna regelbundet över tid
  • Vi fördjupar inte en relation genom att avsätta en dag varje månad för någon som är viktig för oss
    • Vi fördjupar den genom att ofta höra av oss, checka in och visa att vi är närvarande och investerade i relationen
  • Vi känner oss inte mindre stressad för att vi går på massage sporadiskt
    • Vi känner oss mindre stressade när vi lägger in regelbundna aktiviteter som fyller på med energi, hjälper oss att slappna av och får oss att hämta andan.

Förändring som har en deadline ”jag ska gå 12’000 steg om dagen i 30 dagar” blir sällan en riktig förändring för drivkraften bakom den blir att ”lyckas med att hålla ut 30 dagar”. När målet är uppfyllt så försvinner ofta motivationen och vi går tillbaka till vårt gamla system.

Äkta förändring handlar om att göra ett skifte till ”det nya normala”. Att bygga något som du känner får dig att må bättre. Ett nytt sätt att bete dig eller tänka som du vill göra för all framtid, och inte bara under en viss tidsperiod.

Första frågan när vi vill skapa en bestående förändring är: ”Är detta något jag vill göra för resten av mitt liv?” Om svaret är nej så är det bara en fråga om tid innan du trillar tillbaka i det gamla mönstret.

Om svaret är ja – då handlar det om att successivt genom många små steg bygga in det som en naturlig del i ditt liv.

Vad är ett första steg du kan ta för att skapa en långvarig och bestående förändring som är viktig för dig?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *