Dina ordval avslöjar dig

Har du någon gång funderat på hur du uttrycker dig?

  • Är det i positiva eller negativa  termer?
  • Nyfiket eller skeptiskt?
  • Överdådigt eller återhållsamt?

Att lyssna på ditt sätt att uttrycka dig är ett kraftfullt verktyg för att fånga upp vad du kanske egentligen tycker och tänker.

En person som använder ordval som ”vill” och ”längtar” ger en indikation på att aktiviteten ger välmående, glädje och energi.

En person som använder ordval som ”måste” eller  ”offra sig” indikerar att aktiviteten är olustfylld, icke engagerande och dränerande.

Hur du uttrycker dig kan avslöja vad du faktiskt känner inför en situation, även när du kanske inte själv vill erkänna det.

En annan spännande effekt är att observera hur våra ordval ändrar sig baserat på situationen och vår inställning.

När du tar dig an ett nytt projekt ”vill” du lägga tid på det och att jobba över känns inte som hela världen (i små doser såklart). Du uttrycker dig också på ett positivt sätt, t.ex. genom att kalla det utmaning istället för problem.

Om förutsättningarna ändras och du börjar inse att det här projektet inte är din grej längre – vad händer då med dina ordval?

Helt plötsligt ”måste” du lägga tid och om du behöver jobba över så är det en ”uppoffring”. Du börjar se ”problem” istället för ”utmaningar”. Du börjar säga att du gör det av ”plikt” eller ”för att du lovat” istället för att du ”vill”.

Ibland är ett ordval bara ett ordval, och ibland kan det vara så mycket mer. Bli nyfiken på att fånga upp dina, och även andras, ordval och fundera på – ”att jag använder detta ordet, betyder det något mer? Döljer det sig en tanke eller känsla bakom?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *