Varför är det så svårt att vara sig själv?

Att vara sig själv. Man kan tycka det borde vara det enklast i världen. Vissa skulle kanske också säga att de är sig själva, men frågan är om det verkligen är sant?

Jag brottas åtminstone mycket med att vara mig själv på lite olika sätt.

Första brottningsmatchen grundar sig i frågan ”vem är jag?”. För att kunna vara mig själv behöver jag först veta vem jag är. Vad är mina behov, värderingar, drivkrafter, drömmar, längtan osv. För mig är det en viktig fråga vilket gör att även fast den är jobbig att svara på och tar mycket tid samt energi så prioriterar jag det arbetet.

Den andra brottningsmatchen handlar om att våga omsätta min insikter från första matchen till verklighet. Allt eftersom jag inser mina behov, längtan, drivkrafter osv. vill jag applicera dessa i vardagen. Då stöter jag på den riktigt stora utmaningen och rädslan för mig.

Genom att vara tydlig med vem jag är och vad jag behöver så kommer det förr eller senare krocka med andra människors behov. Detta kan då resultera i att en relation inte blir av eller tar slut. Det är fullkomligt normalt att man inte kommer vara vän med alla i hela världen, ändå tycker jag det känns jobbigt.

Ännu värre blir det när jag tänker på relationer jag haft under lång tid. Den ”Simon” som de vännerna träffade och den ”Simon” nya människor träffar är inte samma person. Mycket har hänt i mitt liv bara de senaste 3 åren som gjort mig annorlunda. Vad skulle hända i de gamla relationerna om jag vågade vara mig själv mer?

Det kanske blir djupare och bättre relationer. Det kanske inte ändrar någonting.  Det kan också vara något som gör att relationen går isär, och det är just det jag är livrädd för. Samtidigt vet jag intellektuellt att en relation där jag inte kan vara mig själv är inte en relation jag vill ha, men det gör det inte känslomässigt lättare…

Det är åtminstone två anledningar till att jag är rädd för att vara mig själv och något jag arbetar med varje dag för att bli bättre på!

Vad tänker du när du läst detta? Är det något av det du känner igen dig i och skulle kunna fundera vidare på?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *