Jag brukade se på rädsla som något uteslutande dåligt som man skulle undvika eller försöka bli av med. Nu har jag istället ett lite annat sätt att se på det.
Som ni tidigare kunnat läsa i inlägget kring ”Rädsla – två sidor av samma mynt” så finns det faktiskt positiva saker med din rädsla.
Nu vill jag dock ta det ett steg längre. Jag vill att du ska förstå varför du borde bli nyfiken på den. Varför du ska vilja stanna i känslan av rädsla och undersöka den, istället för att fly.
Varje gång du blir rädd är det av en anledning. Ditt nervsystem säger till dig att du borde vara vaksam och helst dra dig undan. När det sker vill jag du ska bli nyfiken och ”prata” med rädslan.
Stanna upp och fundera på, vad är det som gör mig rädd just nu? Varför går mitt system igång på det här?
- Känner jag mig ensam?
- Är jag rädd för att göra fel?
- Tror jag de andra kommer skratta?
Genom att lyssna på din rädsla istället för att instinktivt försöka trycka undan den, eller låta den hindra dig, börjar du förstå den. När du sedan förstår den är det möjligt att utmana och övervinna den.
Att stanna i rädslan är obehagligt och i början extra obekvämt. Det kan också vara svårt att uppmärksamma att du är rädd i början och att du istället agerar mer impulsivt för att bli av med den.
Ett sätt att börja se på sina rädslor mer objektivt är att avsätta 10 minuter på kvällen för att reflektera. Det kan vara så enkelt som att svara på två frågor:
- Har jag känt obehag, rädsla eller avstått från att göra något jag egentligen ville säga/göra idag?
- Vad/vem/vilka gjorde att jag kände som jag gjorde?
Du kan göra reflektionen när/var/hur bäst det passar dig. Det viktiga är att börja skapa förståelse för vad som triggar din rädsla. Då har du kommit en lång väg mot att kunna bli av med den!
Tills nästa gång
Våga Vägra Rädsla