Varför vi är rädda för att hålla tal

Att hålla tal är något många människor tycker är fruktansvärt. Hur kommer det sig att så många människor delar den rädslan?

En anledning till det är grundat i en gemensam rädsla som vi alla har i vår stenåldershjärna – nämligen rädslan att bli övergiven.

Vår hjärna har inte utvecklats i samma takt som vårt samhälle har gjort. Det är till och med så att mycket av vår hjärna har kvar programmering från stenåldern.

På den tiden var det på liv och död att vara inkluderad i gruppen. Om du blev utstött från din grupp var du i princip dödsdömd, för du kunde inte fixa mat och skydd själv.

Vad det innebär är att din programmering i hjärnan har alltså kopplingen ”bli utstött, lämnad, övergiven = säker död”.  Därför vill din hjärna verkligen att du ser till inte bli utstött från gruppen.

När du t.ex. står på ett bröllop eller framför ledningsgruppen och ska prata så är det just denna reaktion som triggas hos dig. ”Om de inte gillar det jag säger blir jag utstött och dör”. Tro sjutton att du kommer tycka det är obehagligt!

Så vad ska du ta med dig från detta inlägget?

  1. Nu vet du på en intellektuell nivå att det är fullständigt naturligt att du är rädd!
  2. Du vet också, intellektuellt, att rädslan inte innebär att du är dålig på att prata eller borde avstå – du är bara mänsklig.

Vad är då nästa steg? Att vara rädd och göra det ändå  – det är så vi blir mindre rädda över tid.

Våga Vägra Rädsla!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *