Rädsla – två sidor av samma mynt

När vi pratar rädslor så gör vi det ofta med en syn att rädsla är något dåligt. Det är något som hindrar oss och som vi behöver bli av med om vi ska kunna göra det vi vill.

Jag tycker att det finns ett visst mått av sanning i det, och samtidigt är det lite missvisande. Anledningen till att det är missvisande är att det utelämnar en del av sanningen, nämligen den positiva sidan med rädsla.

Du har utvecklat rädslor som en sköld för att skydda dig mot obehagliga upplevelser i ditt liv. Du har sluppit bli utskrattad, lämnad, känna dig dålig etc.

Varje rädsla du har som du upplever håller dig tillbaka har samtidigt en annan sida, och denna sidan är den positiva effekten av rädslan i ditt liv.

Du är rädd för att träffa nya människor. Vad kan det ha för positiva effekter?

  • Du träffar samma vänner oftare vilket ger en djupare relation till dem än du haft annars.
  • Du har mindre interaktioner med nya människor som kan introducera nya bakterier som leder till sjukdomar vilket gör att du håller dig friskare.
  • Du är mer selektiv med vilka du släpper in i ditt liv vilket skyddar dig från att bli sårad eller utnyttjad av människor.

Du är rädd för att hamna i konflikter. Vad kan det ha för positiva effekter?

  • Du har utvecklat en stark förmåga att lyssna in på andras åsikter och tankar istället för att hävda dina egna.
  • Du har utvecklat en större empatisk förmåga för att läsa av känslolägen för att kunna navigera situationer som skulle kunna leda till konflikt.
  • Du har lärt dig att uttrycka dig diplomatiskt vilket gör att folk är mer mottagliga för dina budskap.

När vi ser på våra rädslor fokuserar vi ofta på hur de begränsar oss. Vi glömmer bort att titta på hur rädslorna hjälpt oss, och fortsätter hjälpa oss framåt.

Fundera själv på en eller flera rädslor du har. På vilket sätt hjälper den/de dig på din resa genom livet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *