Varför är vi rädda?

Rädsla är något bra och du ska var glad att du känner rädsla. Kanske inte det första man förväntade sig läsa från ett bolag som heter “Våga Vägra Rädsla”…

Syftet med rädsla är att hålla dig vid liv och det är ju faktiskt snällt. Rädsla ser till att du kollar efter bilar innan du korsar en väg, att du är skeptisk till ny mat som kan vara giftig eller får dig att undvika att hoppa mellan balkongerna på ett hus. Konsekvensen av att inte skrämma dig kan ju vara döden!

Detta var särskilt gynnsamt för oss på stenåldern när en prasslande buske faktiskt kunde vara en sabeltandad tiger. Utmaningen idag är att även fast vi lever i trygga samhällen, långt borta från savannen, har vår hjärna inte hängt med i utvecklingen lika snabbt.

Idag är det inte en sabeltandad tiger som gör oss rädda i vardagen. Det är istället att hålla ett tal, att säga upp dig från ditt jobb eller säga vad du tycker även fast alla andra har en annan åsikt. Problemet här är att vi vet rent intellektuellt att vi inte kommer dö av att hålla tal etc, men vårt nervsystem kommer ändå trigga en reaktion som att det skulle kunna vara så. 

Det här är varför du kan veta att något är ofarligt och ändå vara rädd – för rädsla är en automatisk reaktion som är frikopplad från ditt tänkande. Rädsla kommer nämligen från en annan del av din hjärna. Vad det innebär är därmed att du inte alltid ska lita på känslan av rädsla, för den kommer alltid komma när du gör något du inte gjort innan.

Om du har tankar som “jag ska bli av med all min rädsla” så rekommenderar jag dig att släppa den. Du kommer alltid vara rädd, och du ska som sagt vara glad för att du är rädd för det enda syftet är att hålla dig vid liv.

Tanken du kan börja ställa dig istället är “vilka av mina rädslor vill jag utmana?”. Det handlar inte om att utmana och övervinna alla rädslor i ditt liv. Det viktiga är att identifiera vilka rädslor du har som hindrar dig från att göra det du skulle vilja, och utmana just dem!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *